De picknickkast

Naar het idee van Marlies Deseyn

Een ecologische en duurzame picknickkast

Het idee was om een picknickkast te maken vervaardigd uit zo veel mogelijk ecologische en duurzame materialen en geïsoleerd op een ecologische manier waardoor er geen koelsystemen nodig zouden zijn.

Voor de buitenkast werd gekozen voor cederhout. Ceder is een boom die je terug vindt in Europa en behoort tot de dennenfamilie. Hij is gekend voor zijn typerende geur (de geur is te vergelijken met de geur van potloden) en zijn duurzame gebruik. Het hout heeft een zeer lichte kleur maar om esthetische redenen werd de kast gebeitst met een donker kleur.

Om een constante temperatuur te garanderen werd de kast geïsoleerd met vlasisolatie.

Waarom vlasisolatie?

Het is een link met de streek, de stad Kortrijk is o.a. groot geworden door de vlasindustrie. Daarbij verwijs ik naar het Texture museum in Kortrijk. Maar uiteraard is dat niet de enige reden, de productie van vlasisolatie gebeurt op een zeer natuurvriendelijke manier.  Het isolatiemateriaal is niet alleen milieuvriendelijk, ook bij de mens brengt deze geen schade toe. Vlasisolatie heeft als kenmerk dat het beschikt over een zeer goed natuurlijk regulerend vermogen. Hierdoor krijgen vochtplekken en schimmels zeer weinig tot geen kans.

De kast werd in de schaduw geplaatst en met zijn deuren naar het noorden gericht om zo min mogelijk warmte binnen te laten. Het dak werd afgewerkt met een groendak die niet alleen een esthetische functie heeft maar ook een functionele. Zo wordt de kast ook via deze manier geïsoleerd.

Alle producten die gekoeld moeten zijn worden gepresenteerd in een koelzak om garantie te geven op houdbaarheid.

Verpakkingen voor de producten

Er werd gezocht naar een manier om de picknick samen te stellen met zo min mogelijk wegwerpverpakkingen. Zo wordt zo veel mogelijk verpakt in herbruikbare verpakkingen. En dat van bij de producent tot in de picknickmand. Geen overbodige plastiek verpakkingen tussenin.